Borstkolven en andere borstvoedings- hulpmiddelen

Om de borstvoeding te ondersteunen zijn er verschillende hulpmiddelen, de meest bekende is de borstkolf. Borstkolven zijn onder te verdelen in twee soorten electrische kolven en handkolven. Elke kolf heeft zijn voor en nadelen en niet iedere kolf is geschikt voor uw situatie. Veel lactatiekundigen verhuren kolven en sommige verkopen ook borstkolven. 

Een borstkolf huren

Doorgaans wordt door zorgverleners en lactatiekundigen aangeraden om bij problemen met het opstarten van de borstvoeding, een professionele borstkolf te huren. Ook moeders van een prematuur geboren baby kunnen het beste een kolf huren tot hun melkproductie goed op gang is gekomen en hun baby zelf aan de borst kan drinken. Uw zorgverlener kan u vertellen waar dat kan. De reden voor dit advies is:

  • U krijgt de best mogelijke kolf, die de grootse kans van slagen biedt in uw situatie
  • Koopkolven zijn niet bedoeld om "opstartproblemen"  op te lossen, zij zijn er voor moeders met een goed lopende borstvoeding die willen gaan kolven om een avond weg te kunnen of die weer aan het werk gaan
  • U hoeft nog geen groot bedrag uit te geven om een kolf te kopen, totdat u zeker weet dat uw borstvoeding zal slagen

Een borstkolf kopen

Nadat uw borstvoeding goed op gang is gekomen gaat u eerst een paar weken "gewoon" borstvoeding geven. De meeste moeders gaan tegenwoordig een maand of 3 na de geboorte van hun baby weer aan het werk. Maar ook de moeders die niet gaan werken willen zo nu en dan wel eens zonder baby van huis kunnen. Daarom schaffen de meeste ouders een borstkolf aan. Dat kunt u het beste doen als de borstvoeding helemaal goed gaat en u gewend bent aan het geven van borstvoeding. Laat u goed informeren welke kolf voor u het beste is. Dat hangt af van uw situatie. Gaat u alleen zo nu en dan een avondje weg, of gaat u 4 - 5 hele dagen werken.

Overige borstvoedingshulpmiddelen

Er zijn nog een heleboel andere borstvoedingshulpmiddelen te koop. De meeste zult u gelukkig nooit nodig hebben. Mocht u ze wel nodig hebben laat u dan goed informeren over het gebruik ervan.

Controleer je vergoeding voor Lactatiekundige zorg