Lactatiekundige IBCLC

Lactatiekundigen IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) helpen en begeleiden moeders bij borstvoeding. Dit kan zijn in de voorbereiding op het geven van borstvoeding, oplossen of signialeren van problemen en het geven van informatie. Ook zijn lactatiekundige IBCLC vaak actief in de (bij)scholingen van zorgverlerners die in hun werk betrokken zijn bij moeders en hun baby in relatie tot de borstvoeding.

Internationaal

Lactatiekundigen IBCLC zijn internationaal gecertificeerde zorgprofessionals, wereldwijd zijn er ruim 32.500 Lactatiekundigen IBCLC. Lactatiekundigen, IBCLC zijn veelal werkzaam vanuit een eigen praktijk of werken in ziekenhuizen, kraaminstellingen of op consultatiebureaus. De hulp van de laatste drie groepen beperkt zich meestal tot het verblijf in het ziekenhuis, de kraamtijd, of een bezoek aan het consultatiebureau. 

Lactatiedeskundige?

Helaas wordt door veel mensen met regelmaat gesproken over de lactatiedeskundige. Dat is niet de juiste benaming voor een lactatiekundige IBCLC en daar schuilt ook een gevaar in. Iedereen kan en mag zichzelf deskundig noemen maar voldoet daarmee niet aan enige kwaliteitseis. De lactatiekundige IBCLC is de enige zorgverlener die voldoet aan internationale kwaliteitseisen voor hulpverlening aan borstvoedende moeders en hun baby. Zij moeten iedere 5 jaar recertificeren doormiddel van een internationaal examen of door het behalen van CERPs (Continuing Education Recognition Points) om aan te tonen dat zij aan die kwaliteitseis voldoen en de titel IBCLC mogen voeren. Dit is ook voowaarden voor lidmaatschap bij de beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen(NVL), en voor vergoeding van de zorgverzekeraar. 

Vergoeding

Een zelfstandig lactatiekundige kan je op elk moment zelf inschakelen voor hulp. Veel zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor de hulp en begeleiding van de lactatiekundige en soms ook voor hulpmiddelen zoals een borstkolf. De voorwaarden kunnen verschillen, soms wordt een verwijzing van een andere zorgverlener gevraagd, zoals bijvoorbeeld de verloskundige. De grootste verschillen zitten in de hoogte van de vergoeding, Daarom is het nuttig de dekking vooraf te controleren zodat je eventueel kunt overstappen voor een betere dekking bij een andere verzekeraar.  Controleer de vergoeding voor lactatiekundige hulp van jouw verzekering met onze vergoedingscheck hieronder.

De lactatiekundigen op onze website zijn vanzelfsprekend IBLCE gecertificeerd.

Controleer je vergoeding voor Lactatiekundige zorg