Lactatiekundige consult

Als u zwanger bent hebt u alleen met uw verloskundige en/of gynaecoloog te maken. Als u net bevallen bent wordt u in het ziekenhuis geholpen door de verpleegkundigen en thuis door de kraamverzorgende in overleg met uw verloskundige. Deze zorgverleners weten behoorlijk veel over borstvoeding geven, maar het is niet hun specialiteit.

Borstvoeding problemen tijdens de kraamtijd

Het komt nog te vaak voor dat een net bevallen vrouw geen fijne kraamtijd heeft omdat het met de borstvoeding niet gaat zoals het zou moeten gaan. Veel vrouwen stoppen daardoor vaak vlak na de kraamtijd met het geven van borstvoeding. Dat kan anders.

Hulp & advies bij borstvoeding van een lactatiekundige

De specialistische hulp van een lactatiekundige IBCLC kan dan enorm veel verlichting geven. Niet alleen kent zij misschien nog net die handigheid die het "probleem" snel kan verhelpen, ook kan zij haar zorg na de kraamtijd blijven geven waardoor er tijdens de kraamdagen minder druk op de borstvoeding komt te liggen.

Dat kan alle verschil maken bij de beleving van de kraamtijd. Veel stress, of toch genieten, in de wetenschap dat het niet binnen de kraamtijd helemaal moet gaan lukken, maar, dat het ook nog iets langer mag duren. De meeste baby's gaan uiteindelijk aan de borst, sommigen hebben er iets langer tijd voor nodig dan de meeste anderen.

Lactatiekundig consult

Lactatiekundige consulten kunnen gegeven worden in een ziekenhuis, op een consultatiebureau, in de praktijkruimte van de lactatiekundige of bij u thuis. Veel lactatiekundigen komen, vooral in de kraamtijd en direct daarna, bij u thuis om u in uw vertrouwde omgeving te begeleiden. U bent dan veel meer op uw gemak en voor de lactatiekundige is het fijn u in uw eigen omgeving met uw baby te zien.

Lactatiekundige thuis raadplegen

Als u een lactatiekundige wilt raadplegen voor hulp of advies kunt u het best telefonisch contact opnemen. Wanneer een lactatiekundige niet beschikbaar is moet er gezorgd zijn voor een vervanger. Het kan zijn dat u een antwoordapparaat of voicemail te horen krijgt waarop verdere contactgegevens te beluisteren zijn. U kunt of een voicemail inspreken of u wordt later teruggebeld door de lactatiekundige.

Het eerste contact

Bij het eerste contact zal de lactatiekundige u een aantal vragen stellen, om al een idee van uw 'probleem' te krijgen en om te bepalen of en hoe snel zij u moet zien. Het kan voorkomen dat u alvast een telefonisch advies krijgt voordat het daadwerkelijke bezoek plaatsvindt. Alles wordt met u besproken en u zult veel uitleg krijgen waardoor u meer inzicht in uw eigen situatie krijgt. Natuurlijk worden uw adresgegevens opgenomen en wordt een afspraak met u gemaakt, bij voorkeur op een tijdstip dat u uw baby gaat voeden.

Vergoeding lactatiekundige zorg

Veel zorgverzekeraars bieden in de aanvullende verzekering een vergoeding voor lactatiekundige zorg. Sommige verzekeraars vergoeden ook geheel of gedeeltelijk de kosten voor huur/aanschaf van een electrische borstkolf.

Controleer met onze lactatiekundige vergoedingscheck onder aan de pagina of, en zo ja hoeveel, uw verzekeraar van het lactatiekundige consult vergoedt en welke voorwaarden er gelden.

Controleer je vergoeding voor Lactatiekundige zorg