Borstvoeding verkleint kans op hart- en vaatziekten

Op 11 augustus 2014 werden de resultaten van een onderzoek gepubliceerd dat werd uitgevoerd onder leiding van Professor Molly Metzger, van de universiteit van Washington.  Met het onderzoek werd aangetoond dat mensen met een laag geboortegewicht en zij die maar heel kort of helemaal geen borstvoeding  hebben gekregen  waarschijnlijk een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een chronische ontsteking die geassocieerd wordt met hartfalen bij volwassenen.

De onderzoekers uit de VS vonden een significante relatie in het bloed van 7000 proefpersonen, tussen geboortegewicht en de duur van de borstvoeding en hoge gehaltes van het C-reactieve eiwit (CRP), dat een indicatie geeft van ontstekingen. 

Ieder pond extra geboortegewicht voorspelde een CRP concentratie die 5% lager was. Drie tot 12 maanden borstvoeding daarentegen voorspelde waarden die 20 – 30 keer lager waren dan bij mensen die geen borstvoeding hadden gekregen.

Het onderzoek toonde aan dat het hebben gekregen van borstvoeding eenzelfde of groter effect had op het verlagen van de CRP waarden dan medicatie. Chronische ontstekingen worden al langere tijd in verband gebracht met hart- en vaatziekten, hoewel het mechanisme nog onduidelijk is.

De resultaten van het onderzoek suggereren dat borstvoeding een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten tot ver in de volwassenheid verkleint. 

Controleer je vergoeding voor Lactatiekundige zorg