Worden baby’s met borstvoeding vaker wakker ’s nachts?

Een van de eerste vragen die kraambezoek stelt is: “Slaapt hij/zij al door?” Zelfs bij veel hulpverleners, waaronder het consultatiebureau is doorslapen een hot item. Er zijn boeken geschreven over hoe je je baby kunt leren door te slapen en het lijkt wel of doorslapen het hoogste goed is dat je als jonge ouder kunt bereiken, maar is dat ook werkelijk zo?

Vaak wordt er door moeders die borstvoeding geven voor de nacht een flesje kunstvoeding gegeven met de hoop dat de baby door zal slapen. Meestal werkt het helemaal niet. Hoe zit het dan wel.

Nieuw onderzoek

Eerder werd al onderzoek gepubliceerd van Geddes waaruit bleek dat ongeveer 75% van alle baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, de eerste zes maanden te minste een voeding vragen in de nacht. Een nieuw onderzoek aan de Swansea Universiteit in de UK onderzocht 715 kinderen tussen 6 en 12 maanden. Kinderen die borstvoeding of flesvoeding kregen werden even vaak wakker ’s nachts (78.6%) en werden even vaak gevoed (61.4%). Het wakker worden en gevoed worden nam met de leeftijd af. Er werd geen verschil gevonden tussen baby’s die borstvoeding kregen en baby’s die kunstvoeding kregen. Kinderen die overdag meer melk en vaste voeding kregen werden ’s nachts minder vaak gevoed, maar werden niet minder vaak wakker. Deze uitkomsten hebben verstrekkende gevolgen voor gezondheidsmedewerkers die jonge ouders begeleiden. De hoeveelheid calorieën gedurende de dag verhogen mag er dan voor zorgen dat kinderen niet meer gevoed hoeven te worden in de nacht, maar ze hebben dan toch nog de aandacht van de ouders nodig. Borstvoeding had daar in de tweede helft van het eerste levensjaar geen invloed op.

Bron: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/bfm.2014.0153

Controleer je vergoeding voor Lactatiekundige zorg